Украйна и Русия постигнаха значителен напредък по предварителен план от 15

...
Украйна и Русия постигнаха значителен напредък по предварителен план от 15
Коментари Харесай

Мирен план от 15 точки обсъждат Украйна и Русия

Украйна и Русия реализираха забележителен прогрес по прелиминарен план от 15 точки, в това число преустановяване на огъня и съветско евакуиране, в случай че Киев разгласи неутралитет и одобри ограничавания на въоръжените си сили - това обявиха трима души, участващи в договаряния те, съобщи .

Предложената договорка, която украински и съветски договарящи разискаха напълно за първи път в понеделник, ще включва отвод от Киев от упоритостите си да се причисли към НАТО и заричане да не разполага непознати военни бази или оръжия в подмяна на отбрана от съдружници като Съединени американски щати, Англия и Турция, споделили договарящи.

Все още спънка в договаряния те остава статута на украинските територии, взети от Русия през 2014 - в Крим и Донбас. 

По-рано през днешния ден украинският президент Зеленски съобщи във видео послание, че договаряния те сред Русия и Украйна не престават, те се водят мъчно, само че позициите към този момент звучат реалистично. Четвъртият кръг на договаряния те сред двете воюващи страни, който стартира в понеделник и продължи във вторник, тече и сега във видеоконферентен формат.

" Има кардинални несъгласия, само че има и място за взаимни отстъпки ", сподели президентският консултант Михайло Подоляк от украинската делегация. " Неутралният статут на Украйна се разисква съществено на договаряния те по отношение на настояванията на Русия за гаранции за сигурност. Русия е подготвена да търси всевъзможни разновидности за обезпечаване на сигурност - както за своята, по този начин и за тази на Украйна и Европа, като се изключи разширението на НАТО ", съобщи съветският външен министър Сергей Лавров. Ситуацията е епохална, върви борба за това по какъв начин ще наподобява новият международен ред ", съобщи Лавров, представен от РИА Новости.

" Има прочут прогрес по редица позиции, само че не по всички ", съобщи ръководителят на съветската делегация на договаряния те Владимир Медински. Той изброи главните точки от позицията на Руската федерация на  договаряния те с Киев: „ Това е опазване и развиване на неутралния статут на Украйна, демилитаризация, разискват се цялостен набор от въпроси, свързани с размера на украинската войска. Украйна предлага австрийска, шведска версия на неутрална, демилитаризирана страна ".

Медински добави: " Ключовият въпрос за нас е статутът на Крим и Донбас. Редица филантропични въпроси, в това число денацификация, правата на рускоезичното население и статута на съветския език и съветските средства за всеобща информация в Украйна ".

Подготвят се документи за допустима среща Путин- Зеленски, съобщи Михаило Подоляк.

Ситуацията разяснява и представителят на Путин - Дмитрий Песков. Русия смята, че шведски или австрийски вид на неутрална страна може да се преглежда като компромисен, изясни той.  

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР